BMO/TMMOB

Bilgisayar Mühendisleri Odası ve Üniversite Gençliği

mm
yazan BM Dergi

Türk Mühedis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı 24 meslek odasından biri olan Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan meslektaş adayları ile bir araya geldiği yer, BMO-Genç. Odamızın ilk genel kurulunda; gençlere, geleceğe devredilmeyen herhangi bir işin sürekliliğinin olamayacağı düşüncesiyle, BMO-Genç komisyonunun kurulmasına karar verildi. O günden bugüne neler yaptık? BMO-Genç olarak İstanbul, Ankara, İzmir’de arkadaşlarımızla bir araya gelerek toplantılar gerçekleştirdik. Odamız tarafından verilen eğitim seminerlerine katıldık. 2018 yılında odamız tarafından ilk defa düzenlenen Bilgisayar Mühendisleri Kurultayına katkı vererek, kurultayın bir parçası olduk. Ayrıca, İzmir’deki arkadaşlarımız tarafından geçen sene ilki, bu sene ikincisi düzenlenen BMO-Genç Yaz Eğitim Kampını gerçekleştirdik. Bunların yanında çeşitli üniversite ziyaretleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam etmeyi planlıyoruz. BMO-Genç için fiziksel adreslememizi yaptıktan sonra bakış açınıza katkıda bulunabileceğini umut ettiğimiz noktaları paylaşmakta fayda görüyoruz.

Türkiye ve dünyada hızla gelişen teknolojinin etkilerinin farkında olmamak mümkün değil. Peki, bu etkinin mesleğimiz üzerinde oluşturduğu dalgalanmalar nasıl? Yolculuğumuz başlamadan önce bu dalgalanmaların, gelecekteki mesleğimize etkilerini, üniversite eğitimimizde oluşturduğu farklılıkları biliyor muyuz? Yolculuğumuz henüz üniversite sınavına girmeden önce başlıyor. İçimizden bazıları okuduğumuz bölümü bilerek, isteyerek, araştırarak yazarken, bazılarımız çevremizin yönlendirmesiyle bazılarımız ise sahip olduğumuz puan/sıralama değerlerine göre tercih yapıyor. Şimdi tercihlerimizi yaparken ortak bir bilince sahip olduğumuzu düşünelim. Bilgisayar Mühendisliği bölümü yazmayı planlıyoruz. Önümüzde birçok devlet/vakıf üniversitesi, %100 türkçe-%50 ingilizce-%100 ingilizce eğitim, birçok şehir, ayrılmak istemediğimiz arkadaşlar, aile, imkanlar vs. var. Bu seçenekler çerçevesinde bir tercih yapmamız gerekiyor.

Türkiye’de bulunan üniversitelerin birbirine benzer eğitimler vermediğini / veremediğini söylemek isteriz. Üniversitelerin sahip oldukları imkanlar, akademik kadrolar, öğrencilerin beklentileri vs. eğitimlerin farklılaşmasına sebep verebiliyor. Tabii ki farklı bakış açılarıyla eğitim vermek kötü bir şey değil. Ancak mühendislik temelini oluşturan konularda veya geleceğinizi belirlemenizi sağlayacak konularda bir üniversitenin birey olarak sizi doyurabileceğinin garantisi yok. Belki çok ufak, anlamsız görünebilecek bir şey sizin için çok büyük bir ateşin kıvılcımı olabilir. Büyük bir ateş yakmak için kıvılcım arıyorsunuz ve bir tercih yapıyorsunuz. Okumaya başlıyorsunuz.

Bir şekilde elinizden geleni ortaya koyarak üniversiteye devam ediyorsunuz. İş hayatı ile ilgili bir fikir oluşturmak için karşınıza staj geldi. Nerede staj yapacaksınız ? Daha önemlisi hangi alanda, nasıl bir staj yapacaksınız ?

Kolay veya zor, mezun olma noktasına geldiğinzde karşınıza çıkan seçenekler değişecektir. Akademi, kamu, özel, yurtdışında çalışabilir miyim… Sektör ne durumda, beklenti ne, ben ne verebiliyorum, ne vermeliyim, ne talep etmeliyim ?

Üniversitede okurken, staj yaparken, mezun olurken, mezun olduktan sonra teknoloji alanında bir gelişme hakkında bilgi almak, bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Eleştirilerimi dile getirmek, desteklemek veya tartışmak istiyorum. Ne yapabilirim ?

Aslında sorulacak daha çok soru var. Ama yazıyı daha fazla uzatmadan konuyu toparlayabiliriz. Tercihten mezun oluncaya kadar önümüze farklı seçenekler çıkacaktır. Bazı yolların dönüşü olmayabilir, bazılarının dönüşü olacaktır, bazılarından sizi döndürmek isteyenler olacaktır ama siz cesaret ve umutlarınızla o yoldan yürümeye devam edeceksiniz. Yaşamın içerisinde bu söylediklerimizi yaşarken BMO-Genç neden var ? Niye bu yazıyı okuyorsunuz ? Peki biz neden yazıyoruz ?

İşte cevabımız; öğrenci ve mezun arkadaşlarımızla bir araya gelerek,

  • Aramızdaki iletişimin artırmak,
  • Tartışarak, araştırarak, değerlendirerek kendimiz, arkadaşlarımız, toplum ve insan için en doğrusunu bulmaya çalışmak,
  • Teknoloji, üniversite ve öğrencilik hakkında fikirlerimizi paylaşmak,
  • Yarışma kültürüne hapsolmak yerine dayanışma kültürünü yaymak,
  • Üniversite öğrenimindeki eksiklere ve sıkıntılara, mesleki yaşantıda karşılaşılabilecek sorunlara, toplumsal sorunlara birlikte yanıt üretebilmek,
  • Geleceğe umutla bakmak

için sizleri BMO-Genç’e davet ediyoruz.

Yukarıda saydıklarımız sizleri umutsuzluğa sevketmek için değil. Tam tersine umutsuzluğa düştüğünüzde, cesaretiniz kırıldığında, desteğe ihtiyacınız olduğunda bir arada olabileceğinizi, birbirimize destek olabileceğimizi, birbirimizden destek alabileceğimizi hatırlatmak. İnsan bir birey olmasına rağmen toplumsal bir canlıdır. Bir insan faydalı bir sonuca ulaştığında, o başarının temelinde geçmişte başka insanların ortaya koyduğu emek, daha büyük başarıya ulaşması için ise onunla ve ondan sonra gelen insanların ortaya koyduğu emeğin önemi büyüktür. Bir an gözünüz uzaklara daldığında mutlu hissetmeniz için düne, bugüne, yarına ve diğer insanların varlığına ihtiyacınız olduğunu hissetme ihtimaliniz var.

Daha güzel bir üniversite, meslek, meslektaş, ülke, dünya için çabalıyoruz. Bu çabalarımızda sizleri aramızda görmek, söyleyecek sözleri olanları duymak, sesimizi duyurmak istiyor, sizleri BMO-Genç’e bekliyoruz. Unutmamalıyız ki hepimiz bu dünyanın, ülkenin insanları, bugünün mühendis adayı gençleri, yarının mühendisleriyiz.

Oda birimlerini ziyaret ederek veya adresine bir e-posta göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz.

BMO – Genç İstanbul Komisyonu