BMO/TMMOB Güncel

BMO’da 2019

mm
yazan BM Dergi

2. Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı
23 – 24 Kasım 2019, Ankara

Odamızın geleceğine yön veren temel etkinliklerden biri olarak kurguladığımız Bilgisayar Mühendisleri Kurultayının (BMK’nin) ikincisi 23-24 Kasım 2019’da Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezinde yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüyle birlikte düzenlediğimiz BMK’de bilgisayar mühendisliği eğitiminden çalışma yaşamına, mühendisliğin dönüşümünden yurtdışına beyin göçüne, bilişim politikalarından gelecek öngörülerine, teknolojinin etkilerinden mesleki örgütlenmeye dek pek çok alanda bilgisayar mühendisliğini ve bilgisayar mühendislerini gündeme taşıyan oturumlar gerçekleştirildi.

Çalışmalarıyla mesleğimizi yücelten öğretmenlerimiz Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Esen ÖZKARAHAN, İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı olarak belleklerimizde iz bırakan Prof. Dr. Nadir YÜCEL ve ODTÜ Hesap Merkezi (Bilgisayar Merkezi) Kurucu Müdürü Prof. Dr. Yüksel UÇKAN’ı, adlarını kurultay oturumlarında yaşatarak andık. Kurultayın ilk gününde düzenlenen törenle “bilgisayar” sözcüğünün 50. yaşını kutlarken meslekte 35 yılını dolduran üyelerimize ve bilişim kesimindeki gelişmelerin, Odamızın haberlerinin kamuoyuna ulaştırılmasındaki duyarlılıklarından ötürü basın alanından dostlarımıza anmalıklar sunarak teşekkür ettik.
(Bilgi: bmk.bmo.org.tr)

ÜYE ve MESLEKTAŞ HAKLARI

Ekonomik bunalımın gerekçe gösterilmesiyle işlerine son verilme tehlikesi yaşayan meslektaşlarımızın emeklerini, geleceklerini savunma kararlılığımızla 16 Ocak 2019’da “İşten Çıkarmalar Kıyımdır” başlıklı açıklamayı yayımladık. Bu açıklamamızdan ötürü Nurd (Comodo) firması Odamıza maddi-manevi tazminat davası açtı.

Üye ve meslektaşlarımızın en az ücretlerinin hesaplanmasında izlenecek yöntemi tanımlayan “BMO En Az Ücret Yönergesi” ile bu yönerge uyarınca oluşturulan “Bilgisayar Mühendisleri Odası En Az Ücret Tanımları-2019” kitapçığını 18 Şubat 2019’da yayımlayarak sitemizden duyurduk.

Üye ve meslektaşlarımızın -yaptıkları işleri ve mesleki deneyimlerini belgelemeleri açısından- SGK Hizmet Dökümlerinde doğru meslek kodunun bulunması önem taşımaktadır. Bilişim alanındaki görevler için uygulanabilecek meslek kodlarını derleyerek 1 Haziran 2019’da üyelerimize duyurduk. Bu duyuruda işyerlerine yönelik olarak hazırladığımız, bildirimlerde meslek kodlarına özen gösterilmesini istediğimiz yazı da yer aldı.

27 Haziran 2019’da kamu kurumlarına yazı göndererek bilişim sistemi geliştirme süreçlerinin bilgisayar mühendislerinin uzmanlık alanına girdiğini, kamu bilişim sistemlerinin geliştirilmesinde bilgisayar mühendislerinin istihdam edilmesi gerektiğini vurguladık. 96 kamu kurumuna gönderilen yazıda, meslektaşlarımızın ücretlerinin ve meslek kodlarının belirlenmesinde BMO’nun yayınlarının dikkate alınması istendi.

Üyelerimize ücretsiz hukuksal danışmanlık desteği sürüyor. Hukuk danışmanlarımız, 12 Ekim 2019’da İstanbul’da yapılan “İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku” başlıklı seminerde üyelerimizle bir araya geldiler; çalışma yaşamındaki haklarımızı aktararak üyelerimizin sorularını yanıtladılar.

Gelir İdaresi Başkanlığının, ücret gelirlerinin “gelir vergisi beyannamesi”ne yansıtılması için gönderdiği yazılar ve yapılacaklar konusunda bilgi almak isteyen üyelerimize yardımcı olabilmek amacıyla ücretsiz mali müşavirlik desteği başlattık. Kasım 2019’da başlayan ücretsiz destek, Mart 2020 sonuna dek sürecek.

TEMSİLCİLİKLERİMİZ ve ÜYE TOPLANTILARI

BMO İzmir İl Temsilciliği, yeni yerine taşındı. İzmir Temsilciliğinin, eğitim ve etkinlikler için elverişli bir ortam oluşturan, ulaşımı kolay yeni hizmet yerinin açılışını 4 Mayıs 2019’da üyelerimizin, öğrencilerin, TMMOB temsilcilerinin ve konuklarımızın katıldığı kokteylle kutladık.

Yeni Temsilciliklerimiz: Örgütlenme çalışmalarımız kapsamında 6 Temmuz 2019’da BMO Adana İl Temsilciliği (görev alanı: Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye) ile BMO Samsun İl Temsilciliği (görev alanı: Samsun, Amasya, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Sinop, Trabzon) kuruldu. 16 Temmuz 2019’da Gaziantep İl Temsilcisi görevlendirildi.

Genel Üye Toplantıları: BMO Danışma Kurulunun 4. dönem 2. toplantısı, Genel Üye Toplantısıyla birlikte 9 Mart 2019’da Ankara, İstanbul ve İzmir’de eşzamanlı düzenlendi. BMO Danışma Kurulunun 4. dönem 3. toplantısı, Genel Üye Toplantısıyla birlikte 19 Ekim 2019’da Ankara, İzmir, Adana ve Samsun’da eşzamanlı; 9 Kasım 2019’da ise İstanbul’da yapıldı. Toplantıların başlangıcında konuk konuşmacılar ülke gündemine, yerel gündeme ve meslektaşlarımızın ilgisini çeken konulara ilişkin sunular yaptılar.

BMO’nun 7. yaşını, 25 Mayıs 2019’da Ankara’da üyelerimizle buluşarak kutladık.

2019 boyunca temsilcilerimiz işyerlerini ziyaret ederek üyelerimizle, meslektaşlarımızla bir araya geldiler. Bu ziyaretlerde, meslek odasının amaçları ve görevleri tanıtılırken üye ve meslektaşlarımız BMO’dan beklentilerini dile getirdiler.

ETKİNLİKLERİMİZ

2019’un ilk etkinliğinde 26. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Prof. Dr. Cem SAY’ı “Adil ve Demokratik Gelecek İçin Nasıl Bir Yapay Zekâ?” başlıklı konuşmasıyla Ankara’da konuk ettik. Cem SAY, 9 Şubat 2019’da da “Yapay Zekâ ve Mühendisin Sorumluluğu” söyleşisiyle İstanbul’da konuğumuz oldu. Say, Bilim ve Gelecek dergisiyle birlikte yaptığımız etkinliklerde “50 Soruda Yapay Zekâ” kitabını imzaladı.

23 Şubat 2019’da İzmir’de düzenlenen “Dijital Dönüşümün Etkisinde Veri Bilimi Uygulamaları” başlıklı söyleşi ve imza etkinliğinde ise Doç. Dr. Deniz KILINÇ ile Nezahat BAŞEĞMEZ “Uygulamalı Veri Bilimi” kitabını imzaladılar.

Üyelerimizin meslek alanındaki kitapları kolayca edinebilmeleri için ABAKÜS Kitap’la anlaşma yaparak 2019 boyunca yapılacak çevrimiçi alışverişlerde üyelerimize özel %40 indirim olanağı sağladık.

BMO İstanbul İl Temsilciliğinde 20 Temmuz 2019’da Kodluyoruz Platformuyla birlikte gerçekleştirilen, Ayşegül TAŞITMAN ile Eser İnan ARSLAN’ın aktardıkları “Verilerle Yazılım Sektörü” sunusu üyelerimizce ilgiyle izlendi.

BMO, EMO Ankara Şubesi ve TED Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ile Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinin birlikte düzenlediği “Sinyal ve Görüntü İşleme Konferansı”nın ikincisi 5-6 Ekim 2019’da Ankara’da TED Üniversitesinde yapıldı.

BMO Samsun İl Temsilciliğinin bileşeni olduğu Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) ile Samsun Bölge Bilirkişilik Başkanlığının işbirliğiyle 6-7 Aralık 2019’da Samsun’da gerçekleştirilen “Bilirkişilik Sempozyumu”nun düzenlemesinde görev aldık; Bilişim Hukuku ve Bilirkişilik Komisyonumuz, sempozyumda “Bilişim Hukuku” başlıklı oturum yaptı.

BMO İzmir İl Temsilciliğinin girişimleriyle BMO, İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaklığında 7-8 Aralık 2019’da İzmir’de “Siber Güvenlik ve KVKK Zirvesi” düzenlendi. (Bilgi: guvenlikzirvesi.org)

BMO Adana İl Temsilciliği, 6 Nisan 2019’da üyemiz Doruk ÖZDEMİR’in konuşmacı olduğu “Blokzinciri Teknolojisi”, 26 Nisan 2019’da üyemiz Doruk FİŞEK’in konuşmacı olduğu “Özgür Bir Yazılımcı Olmak” konferanslarını; 26 Ekim 2019’da Adana Sanayi Odasıyla birlikte üyemiz Sadık NAZİK’in verdiği “Temel Proje Yönetimi” seminerini, 25 Kasım 2019’da ATÜ Computer Science Club Öğrenci Topluluğuyla birlikte üyemiz Aylin AKÇA OKAN’ın konuşmacı olduğu “Akıllı Kentler ve Geleceğin Teknolojisi” seminerini gerçekleştirdi. Çukurova Üniversitesi Enformatik Bölümüyle birlikte 30 Ekim 2019’da düzenlenen 1 günlük “TechAdana” etkinliği yoğun ilgi gördü.

Aramızdan ayrılışının 41. yılında 8 Aralık 2019’da Dr. Necdet BULUT’u gömütü başında düzenlenen törenle andık. Doç. Dr. Mustafa AKGÜL’ü, düşünsel mirasını paylaşan örgütlerle birlikte aramızdan ayrılışının 2. yıldönümünde 14 Aralık 2019’da gerçekleştirdiğimiz etkinlikle andık.

EĞİTİMLER ve SEMİNERLER

Genel merkezimizde ve temsilciliklerimizde üyelerimizin mesleki gelişmelerine katkıda bulunacak teknik eğitimlerin ve seminerlerin yanı sıra Bilirkişilik Temel Eğitimleri de yapıldı. EMO Ankara Şubesi ve ODTÜ Mezunları Derneğiyle birlikte düzenlediğimiz seminerlerde ise meslek alanımızdaki teknolojik gelişmeler aktarılırken teknolojinin toplumsal ve kültürel etkileri tartışmaya açıldı. 2019 içinde genel merkez ve temsilciliklerdeki Eğitim Komisyonları 7 teknik eğitim, 7 seminer; Bilişim Hukuku ve Bilirkişilik Komisyonları ise Ekim-Kasım 2019’da İzmir, Ankara ve İstanbul’da toplam 47 kişinin katıldığı Bilirkişilik Temel Eğitimlerini gerçekleştirdi.

BMO-GENÇ ve OKUL ETKİNLİKLERİ

Genel merkez ve temsilciliklerimizde düzenlenen “BMO-Genç Buluşmaları”nda öğrenci üyelerimizle bir araya gelirken üniversitelerdeki toplulukların etkinliklerinde yaptığımız BMO ve meslek tanıtımlarıyla ve mezuniyet törenlerinde geleceğin meslektaşlarıyla birlikte olduk.

1-2-3 Mart 2019’da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde yapılan 15. BİLMÖK’e katıldık. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrenci topluluklarıyla gerçekleştirdiğimiz “Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yıl BMO-Genç Buluşması”nda bağımsızlık savaşımızın 100. yılını gençlerimizle kutladık.

Bilgisayar mühendisliği öğrencileri yönelik “Yapay Zekâ Yaz Atölyesi” Kadıköy Belediyesiyle BMO İstanbul İl Temsilciliğinin protokolü uyarınca 18-31 Ağustos 2019’da Kadıköy-İDEA’da yapıldı; 14 günlük atölye çalışmasına 26 öğrenci katıldı. “BMO-Genç 3. Yaz Kampı” 25-31 Ağustos 2019’da İzmir-Seferihisar’da Dokuz Eylül Üniversitesi Tesislerinde düzenlendi; veritabanı uygulamalarına yönelik eğitime 21 öğrenci katıldı.

“StajYeri Destek Programı” çerçevesinde Mart-Nisan 2019’da staj yeri eşleştirmeleri yapıldı. 4. dönemde 200 kadar BMO-Genç üyesine staj olanağı sağlandı. BMO Adana İl Temsilciliği “Nasıl Bir Staj İstiyoruz?” sormacasıyla (anketiyle) gençlere ve işyerlerine ulaştı.

27 Ağustos 2019’da yürürlüğe giren “BMO Öğrenci Üye (BMO-Genç) Yönergesi” genç üyelerimize duyuruldu; öğrenci üyelerimizin kayıtları, yönergede belirtilen kurallara göre güncellenmeye başlandı.

KAMUOYUNA DUYURULARIMIZ, AÇIKLAMALARIMIZ

Kamusal sorumluluklarımızın bilinciyle meslek alanımızla ilgili konularda kamuoyunu aydınlatmak, olumsuzluklara tepkilerimizi seslendirmek için açıklamalar yayımladık, toplantılar düzenledik.

Adil Kullanım Noktası/Kotasının 2019 başında kaldırılmasıyla birlikte İnternet erişim tarifelerinde yaşanan artışa ve fiyat artışlarının nedenlerine dikkat çekmek amacıyla 31 Ocak 2019’da Bursa’da “İnternet Altyapısı ve AKK/AKN” oturumunu gerçekleştirdik. 22 Şubat 2019’da “AKN ve Kota Uygulamaları İnsan Hakkı İhlalidir” açıklamasını yayımladık. AKN uygulamaları ve İnternet tarifelerindeki düzenlemeler için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK’ye) 25 Ocak 2019’da sorular gönderdik; bu soruları ve kurumun yanıtlarını, 25 Şubat 2019’da “BTK’ye Sorularımız ve Yanıtları” haberimizle kamuoyuyla paylaştık. 4 Mart 2019’da ise BMO ve EMO’nun birlikte yaptıkları basın toplantısında “Ucuz, Hızlı, Kotasız, Sansürsüz İnternet İstiyoruz” başlıklı bildiri duyuruldu.

İnternet ortamındaki erişim engellemelerine tepkilerimizi, 22. İnternet Haftası kapsamında Ankara’da 13 Nisan 2019’da kitle örgütleriyle birlikte düzenlediğimiz Türkiye İnternet’i 26 Yaşında” etkinliğindeki basın açıklamasıyla ve “İnternet Yaşamdır” Bildirgesi ile dile getirdik; basın açıklaması, aynı gün İzmir’de İzmir Temsilcilik Kurulu Üyesi Barış ÖZEL’in yaptığı “Türkiye’de İnternet’in Gelişimi ve Sorunları” konuşmasında da yerel basına aktarıldı.

31 Mart 2019 Yerel Yönetimler Genel Seçimleri öncesinde 13 Kasım 2018’de Yüksek Seçim Kuruluna (YSK’ye) gönderdiğimiz, alınmasını önerdiğimiz önlemlere ilişkin yazımızı 11 Şubat 2019’da “YSK’ye ve Siyasi Partilere Önerilerimiz” başlığıyla duyurduk; YSK’nin 4 Mart 2019’da Odamıza ulaşan yanıtını ise 10 Mart 2019’da “YSK’nin Önerilerimize Yanıtları” haberiyle paylaştık.

Wikipedia’nın Türkiye’de 2 yıldır yasaklı olmasına tepkimizi, kitle örgütleriyle birlikte 29 Nisan 2019’da yayımladığımız “Wikipedia’yı Özgür Bırak” açıklamasıyla dillendirdik. AYM’nin 26 Aralık 2019’da verdiği “hak ihlali” kararının ardından 27 Aralık 2019’da “Wikipedia tam 971 gündür yasaklı!… 972. günü beklemeyin, bir an önce kararı uygulayın,” paylaşımlarıyla sesimizi yükselttik.

460.00’i aşkın kredi kartı kullanıcısının bilgilerinin çalınmasının ortaya çıkması üzerine 12 Aralık 2019’da “Kredi Kartı Bilgilerinin Çalınması Hakkında Bir An Önce Açıklama Yapılmalı ve Önlemler Alınmalıdır” başlıklı açıklamayı yayımladık; bu durumun nedenlerine ve yaratacağı sonuçlara dikkat çekerek yetkili kurumlardan açıklama beklediğimizi belirttik.

KOMİSYONLARIMIZ, ÇALIŞMA GRUPLARIMIZ

Bilişim Hukuku ve Bilirkişilik Komisyonu, Bilirkişilik Temel Eğitimlerinin yanı sıra bilirkişilik yapan üyelerimize yönelik Bilirkişilik Çalıştayını Ankara’da 23 Mart 2019, İzmir’de 30 Kasım 2019’da düzenledi. Üyelerimizin uzmanlık alanları veritabanını da oluşturan komisyon, Odamıza ulaşan istemler doğrultusunda çok sayıda Teknik Görüş Raporunun hazırlanmasını sağladı.

Eğitim Komisyonu, genel merkez ve temsilciliklerde teknik eğitimler ve seminerler gerçekleştirdi. Komisyonun hazırlamakta olduğu “Bilgisayar Mühendisliği Lisans Eğitimi Durum Saptama Raporu”nun taslağı, 11-15 Eylül 2019’da Samsun’da düzenlenen UBMK 2019’da bilgisayar mühendisliği bölüm başkanlarının görüşlerine sunuldu. Saptamalar, BMK kapsamında 23 Kasım 2019’da gerçekleştirilen eğitim oturumunda katılımcılarla paylaşıldı. Komisyon, bölüm adlandırmasına ilişkin önerilerini de hazırlayarak YÖK’e gönderilmek üzere TMMOB’ye iletti.

Meslek Tanımları ve Mesleki Denetim Komisyonu, meslek alanı tanımlarının taslaklarını oluşturdu. Bu tanımlarda, evrensel standartlarda yer verilen ve bilgisayar mühendislerinin imza altına alabileceği mühendislik süreçleri çıktıları da kapsandı. Meslek alanı tanımları ve mühendislik süreçlerinin mesleki denetiminde izlenecek yönteme ilişkin öneriler, BMK’de 24 Kasım 2019’da yapılan sunuyla üye ve meslektaşlarımıza aktarıldı.

Kadın Mühendisler Komisyonu, “Hesaplama Bilimindeki Kadınlar” çalışmasını Grace Hopper ve Margaret Hamilton’u tanıtan paylaşımlarıyla sürdürdü.

Yönetmelik ve Mevzuat Komisyonu, “BMO Oda Personel Yönergesi” ile “BMO Öğrenci Üye (BMO-Genç) Yönergesi”ni hazırlayarak yönetim kuruluna sundu; her iki yönerge de 2019’un yaz aylarında son biçimine getirilerek yürürlüğe girdi.

Komisyon Yürütmeleri Toplantısının ikincisini Ankara’da 27 Nisan 2019’da yaparak komisyonların başkan ve raportörleriyle 4. dönem çalışmalarımızı değerlendirdik.

En Az Ücret Çalışma Grubu, “BMO En Az Ücret Yönergesi” ile “Bilgisayar Mühendisleri Odası En Az Ücret Tanımları-2019” kitapçığını hazırladı. İnternet Çalışma Grubu, AKK/AKN uygulamaları, İnternet tarifeleri ve erişim engellemelerine ilişkin izleme ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Profil Belirleme Çalışma Grubu, “Profil Araştırması” kapsamında yüz yüze görüşmeleri tamamladı. Araştırma sonuçlarını raporlamakta olan çalışma grubu, başlıca bulgularını BMK’de 24 Kasım 2019’da düzenlenen “Nasıl Bir BMO?” forumunda üyelerimizle paylaştı.

KURULLARIMIZ

BMO 4. Dönem Koordinasyon Kurulu 3. toplantısını 25 Mayıs 2019, 4. ve son toplantısını 21 Aralık 2019’da Ankara’da yaptı. Koordinasyon Kurulu toplantılarının sonunda güncel gelişmeler dikkate alınarak oluşturulan, üyelerimize ve kamuoyuna seslendiğimiz Koordinasyon Kurulu Açıklamaları yayımlandı.

BMO 4. Dönem Danışma Kurulunun 2. toplantısı 9 Mart 2019’da, 3. toplantısı ise 19 Ekim 2019’da Genel Üye Toplantılarıyla birlikte genel merkez ve temsilciliklerimizde eşzamanlı olarak düzenlendi. Danışma Kurulunun İstanbul’daki 3. toplantısı ise 9 Kasım 2019’da yapıldı.

Sayılarla BMO

ETKİNLİKLER (Mart 2018 – Aralık 2019)
Genel Üye Toplantısı 14
BMO/Meslek Tanıtımı 22
Konferans, Seminer 30
Proje Sergisi-Yarışma 7
Sosyal Etkinlik 3
BMO Genç 5
Anma-Kutlama 7
Miting 10
Kurul Toplantısı 6
Toplam 104
EĞİTİMLER
Teknik Eğitim 17
Seminer 11
Bilirkişilik Temel Eğt. 6
Toplam 34
KATILDIĞIMIZ ETKİNLİKLER
BMO Standı 11
Kongre, Konferans 17
Mezuniyet Töreni 19
Radyo-TV-Gazete 30
Teknokent Festivali 1
Kutlama 2
Toplam 80
DUYURULAR
Açıklama 35
Çağrı 76
Duyuru 43
Haber 87
Paylaşım 45
Toplam 286