Teknoloji

Dünya Akıllı Telefonlarla Yeniden Şekilleniyor

smartphoneBu sayımızda hepimizin hayatına belki ucundan dokunan, belki merkezine yerleşmiş, toplumsal yaşantımızda ekonomik, sosyolojik ve kültürel değişikliklere neden olmuş Akıllı Telefonlar ve yarattığı etkiden bahsedeceğiz.

Dünya nüfusunun 7 milyarı geçtiği tahmin edilirken, 2013 yılı sonunda aktif kullanımda bulunan akıllı telefon sayısı 1 milyarı geçti[1].  Ayrıca 2014 yılı içinde mobil (akıllı telefon, dizüstü ve diğer tüm mobil cihazlar) internet kullanımının masaüstü bilgisayarlardaki internet kullanımını yakalayacağı öngörülüyor.

Amerika’da 2012 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada [2] , 5 farklı yaş grubunu yıllık gelir seviyelerine göre ayırarak akıllı telefon kullanıp kullanmadıkları sorulmuş. Gelen cevaplara göre ortaya çıkan görünüm şu şekilde; en düşük gelir seviyesine (< 50B $/yıl) ait katılımcıların telefon kullanım oranı 18-34 yaş aralığında %60 seviyesinde. En yüksek (>100B $/yıl) gelir seviyesinde de 65 yaş üstü katılımcıların %42’sinin akıllı telefon kullandığı ortaya çıkmış.

Bu sonuçlar bize gelir seviyesi yüksek kitlelerin yaş fark etmeksizin, genç yaş profilin ise gelir önemsemeksizin akıllı telefon sahibi olduğunu gösteriyor. Araştırmanın ortaya koyduğu diğer bir gerçek de 18 yaşından (akıllı telefon kullanım yaşı 13’e kadar düştü [3]) 70 yaşına kadar imkânı olan herkesin akıllı telefon kullandığı.

Bir başka araştırmada ise akıllı telefon kullanımıyla ilgili dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıkıyor;
Erkeklerin teknolojik gelişmeleri  daha sıkı takip ettiği ve teknolojik ürünlere yoğun ilgi gösterdiği gerçek. Evet, erkek akıllı telefon kullanıcı sayısı kadın kullanıcı sayısından yine fazla ama aradaki fark göze batacak büyüklükte değil. Akıllı telefon kullanıcılarının 44%’ü kadınlardan oluşuyor.[4]

Yapılan çalışmalar şu gerçeği ortaya çıkarıyor; yaşlı-genç, kadın-erkek, yüksek alım gücü-düşük alım gücü ayırt etmeksizin insanlar hem konuşup, hem mesajlaşıp, hem de sosyal hayatlarını yönetmek, oyun oynamak ya da günlük işlerini takip etmek istiyor. Bu küresel çapta değişikliğin sonucunda mütevazı kod geliştiriciden dünyanın teknoloji devlerine kadar herkes geleceğini bu gerçeğin çerçevesinde şekillendiriyor.

Akıllı Telefon Kullanımına Sosyal Ağların Etkisi

Facebook hem sanal hem gerçek hayattaki alışkanlıklarımızı derinden değiştiren bir unsur. İnsanlar arkadaşlarının neler yaptığını takip etmeye, kendi hayatlarını yakın çevresiyle paylaşmaya ve yaptıkları eylemlerden takdir görmeye başladı. Bu durum o kadar hoşumuza gitti ki hem ulaşmak istediğimiz insan sayısı hem de paylaşmak istediğimiz “an”lar sürekli arttı.

Akıllı telefonlar tam da böyle bir zamanda ortaya çıktı. İnsanlar artık ellerindeki mini bilgisayarlarla istedikleri her an nerede olduğunu, ne yaptığını paylaşır oldu. Yaşantımıza giren bu ayrıcalıklı ve eğlenceli değişiklikten mahrum kalmak istemeyen kitleler el ele verip daha fazla akıllı telefon kullanmaya, bu da sosyal ağların daha fazla gelişmesine, yeni fikirlerin ortaya çıkmasına olanak sağladı. Bir nevi birbirini destekleyen bir kazan kazan durumu çıktı ortaya. Bunun neticesinde hayatımız yeni bir yöne doğru akmaya başladı.

Türkiye’de Akıllı Telefon Kullanımı

Yaşam koşullarımızın, özellikle iş hayatının etkisiyle yaşadığımız çevrede herkesin akıllı telefon sahibi olduğunu söylesek de, Türkiye genelinde akıllı telefon kullanım oranı hala düşük seviyelerde.  Akıllı telefon kullanan kullanıcı sayısının toplam nüfusa oranı henüz %20’ye ulaşmadı. [5]

Bununla birlikte 2011 – 2012 yılları arasında Türkiye’de mobil internet kullanıcı sayısı 88%, mobil internet tüketimi ise 106% artış gösterdi. Kişisel bazda mobil internet tüketiminin de bir yılda 10% arttığını görüyoruz. Geleceğe dair önemli ipucu ortaya koyan bir diğer veri akıllı telefonlardan kullanılan internetin toplam mobil internet kullanımında %55’e yükseldiği. Bu veriler geleceğe dair fikir sahibi olmamız açısından önemli ipuçları.[6]

Akıllı Telefonların Hayatımıza Etkisi

Hepsi bir arada
90’lı yıllarda taşınabilir elektronik cihazlara sahip olmak büyük sükseydi. Kot pantolona takılı walkman ve kulakta kulaklıkla yürümek havalı olmak için yeterken, amatör kamera kayıtlarındaki komik olaylar TV’de karşımıza şaka programlarında çıkar olmuştu ki artık insanların kişisel hobi ve eğlenceleri için kamera sahibi olduklarını gözlemleyebiliyorduk. Bunun yanısıra yine 90’lı yıllar ve 2000’lerin başında daktilo, taşınabilir radyo, cd çalar gibi hayatımızı kolaylaştıran ürünler günden güne yaşantımızdaki yerini aldı.

Bugünse ortaya çıktığında sahip olmak için can attığımız, başkasında görünce hayıflandığımız tüm bu cihazların yerine sadece akıllı telefonlar var. Öyle bir hale geldi ki, artık pek çok akıllı telefon kullanıcısı evde bilgisayarını bile açmayıp işlerini akıllı telefonundan tamamlıyor.

Kişisel Asistan
Özellikle iş hayatında ajanda yönetmek, telefonda ya da bir toplantıda gündeme gelen konuyu takip etmek önemlidir. Akıllı telefonlar hem bu süreçleri hem de iş hayatına dair e-mail, hatırlatıcı, görev yöneticisi gibi pek çok konuyu rahatlıkla yönetebileceğimiz bir ortam sunuyor. İhtiyaç duyduğumuz an günlük programımıza erişmek, yeni bir planlama anında bizi hata yapmaktan ve sürekli bir şeyler hatırlamak zorunda kalmaktan kurtarıyor. Bu durumda ikinci bir kişiye ya da not aldığımız tonla kağıda ihtiyaç duymadan kendi takvimimizi yönetebiliyoruz.

Haber Kaynağı
Sabahları kahvemizi yudumlayarak gazete okuyup gündem takip etmek çok yakın bir gelecekte keyifle hatırlayacağımız nostaljilerimizin arasına girecek gibi duruyor. Son araştırmalar akıllı telefon kullanan erkeklerin 74%, kadınların ise 64%’ünün haberleri telefonlarından takip ettiğini ortaya koydu. Ayrıca geliştirilen uygulamalarla haber ve yenilikler -ilgi alanımıza göre, bizim bir işlem yapmamıza gerek kalmadan karşımıza otomatik geliyor. Bize kalan sadece bu haberleri okumak.

Ayrıca, akıllı telefonlar veri kaynaklarına erişimimizi o kadar kolaylaştırdı ki, istediğimiz yerden istediğimiz bilgiye 7/24 ulaşma imkanına sahibiz. Bize çok faydası var gibi görünen bu durum için uzmanlar pek de aynı fikirde değil. Zira bu kadar kısa sürede ulaşıp öğrendiğimiz bilgiyi aynı hızda unutuyoruz. Çünkü karşımıza çıkan bir soruda beynimizi zorlayarak cevabını bulmak yerine internetten cevabı öğrenip geçiyoruz. Özetle, istediğimiz zaman istediğimiz bilgiye ulaşacağımızı bilmek bizi gittikçe tembelleştiriyor. [7]

Küresel İletişim
İnsanlar arasında iletişimin mektupla gerçekleştirildiği bir çağda telgraf oldukça popüler ve hızlı bir iletişim aracı oldu. Ev telefonları iletişim hızımızı bir kat arttırsa bile bugünkü imkanlarımızla karşılaştırınca sıkıcı ve pahalı bir iletişim aracı olduğunu söyleyebiliriz.

İlk olarak Blackberry’nin ortaya çıkardığı ve Blackberry telefon sahiplerinin kendi aralarında gerçekleştirdikleri BBM anlık ve kesintisiz mesajlaşma iletişim alışkanlıklarında ciddi bir değişikliğe imza attı. Bunu takip eden süreçte Whatsapp, Iphone Messenger gibi anlık metin, ses, görüntü ve video paylaşabileceğimiz pek çok uygulama ortaya çıktı.

Bu konuda yapılan bir çalışmada bahsi geçen anlık mesajlaşma yöntemleri sayesinde ailesiyle daha sık iletişim kurduğunu ve hayatlarındaki günlük gelişmelerle iligi daha fazla bilgi sahibi olduğunu söyleyen kullanıcıların oranı 80%.[8]

Bağımlılık
Akıllı telefonlar nitelik ve kapasiteleri arttıkça daha çok kullanılıyor ve hayatımızda daha fazla yer kaplıyor. Artık pek çoğumuz için sabah rutinleri arasında kahvaltıdan önce banyo yapmak, diş fırçalamak ve telefonu kontrol etmek geliyor. Ayrıca gün boyunca çalışırken, yemekte, eve dönüş yolunda, banyoda ve yatakta akıllı telefon kullanıyoruz. Arkadaşlarımızla buluştuğumuz sosyal bir ortamda herkesin başı öne eğik telefonla uğraşırken, aynı masada birbirimizle konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ediyoruz. Kulağa komik gelse de telefonlara bağlılığımız her geçen gün artıyor. Özellikle çocuk ve ergen yaştaki bireyler içinde akıllı telefon sahibi olanların bu cihazlara bağımlılığı 78%’lere ulaşmış durumda.

Akıllı telefonların günlük hayatımıza getirdiği kolaylıkları ve ortaya koyduğu faydaları inkar edemeyiz ancak kullanım konusunda daha dikkatli olmamız, bizi zararsız görünen bir bağımlılığa iten kullanım alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini hatırlamakta fayda var.

Yaşanan bu sosyal değişikliklerde başrolde akıllı telefonlar olsa da internet erişiminin kolaylaşması, sosyal ağların gelişmesi, mobil uygulamaların artması gibi göz ardı edilemeyecek yan etmenler de var.

Bu yazıda Akıllı Telefonlar’ın dünya geneli ve Türkiye özelindeki kullanım rakamlarına ve neden olduğu sosyal değişikliğe eğildik. Önümüzdeki sayıda başta Apple, Microsoft, Google olmak üzere diğer teknoloji devlerinin bu konuya bakış açıları, süreçte ortaya çıkardıkları fikirler ve yaklaşımlarını ele alıp, ayrıca mobil uygulama geliştirme yollarından bahsedeceğiz.

Kaynakça

1. http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24461213
2. http://www.businessinsider.com/us-smartphone-market-2012-9
3. http://www.comscoredatamine.com/2011/06/us-smartphone-owners-by-age/
4. http://blog.flurry.com/bid/90987/The-Truth-About-Cats-and-Dogs-Smartphone-vs-Tablet-Usage-Differences
5. http://www.webrazzi.com/2012/07/17/turkiye-akilli-cihaz-kullaniminda-agir-aksak/
6. http://mobilike.com/wp-content/uploads/downloads/2013/04/madreport_Q1_2013.pdf
7. http://www.uwsp.edu/pointeronline/Pages/articles/Is-the-Internet-Making-Us-Stupid.aspx
8. http://files.ctia.org/pdf/CTIA_Infographic_01.06.pdf