BMO/TMMOB Eğitim

BMO Genç: Hedef ve Umut

bmo_genc

Hayatın her anında olduğu gibi uzun ömürlü ve başarılı olması umut edilen çalışmaların gençlere aktarılması gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Bu gerçek çerçevesinde bakıldığında Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın bir öğrenci komisyonu oluşturması ilk gerekliliklerindendi. BMO öncesi çalışmalarını EMO-Genç ile yürüten ilgili bölüm öğrencileri(BMO ana yönetmelik madde 5’de belirtilen mühendislik alanlarında eğitim alan öğrenciler) 8 Eylül 2012’de yapılan ilk genel kurulda, oybirliği ile alınan karar sonucunda çalışmalarını BMO-Genç olarak yürütme noktasına gelmiştir. Alınan bu karar ile öğrencilerin BMO çatısı altında bir araya gelerek çalışmalar yürütebilmesi hedeflenmiştir. Böylece hepimizin hedefleri ve umutları ile kurulan BMO ilk gerekliliğini yerine getirmiştir. Hedefler ve umutlar biz gençlerle daha ileri noktalara ulaşabilecektir.

BMO’nun ilk genel kurulunda oybirliği ile alınan karar doğrultusunda kurulan Bilgisayar Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu(BMO-Genç) çalışmalarına başladı.

BMO-Genç olarak yola çıkarken kendimize bir takım ilkeler belirlememiz gerektiği düşüncesini paylaşıyorduk. Size devredilecek umutlar varsa sorumluluk duygunuzun arttığını hissedebiliyorsunuz. Galiba aklımızda olan düşünceleri sizlere belirtmeden önce bir konuya açıklık getirmeliyiz. BMO ve BMO-Genç siyaset yapmalı mı? Günümüzde hepimizin bazı kavramlara bakışı farklılık gösterebiliyor. Siyaset kelimesinin üstüne yüklenen anlamlardan korkmadan düşündüğümüzde siyaset, zararsız ve farkında olunması gereken bir kavramdır. Üniversitelerimiz, yurtlarımız, haklarımız, hocalarımız, öğrenci arkadaşlarımız, dünümüz, bugünümüz ve yarınımız için siyaset yapmalı mıyız? Siyaset denildiği zaman aklına korku sahneleri gelenler biraz sakinleşebilir. Amacımız siyaset yaparak kimseye zarar vermek, ötekileştirmek veya yok etmek değil. Sadece bizimde söyleyecek sözümüz olduğunun bilinmesi için çabalıyoruz. Peki siyaset ne demektir? Türk Dil Kurumu tarafından siyaset, “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış.” Olarak ifade edilmektedir. Bu tanımı göz önüne aldığımızda düzenleme ve yürütme sizin işiniz değil diyebilirsiniz. Ancak düzenleme ve yürütme sanatı ile ilgili özel görüşlere sahip olmamız kimse için sorun teşkil etmeyecektir sanırım. İşte bu özel görüşe sahip gençler olarak;

  • Sanal ortamdaki bilgi güvenliğini sağlamak ve bilgi paylaşım özgürlüğünü artırmak, sansürün sona erdirilmesi ve bireysel özgürlükleri savunmak için tepkisini ortaya koyan,

  • Toplumsal çıkarlar doğrultusunda üretimin artırılması, bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin bu amaca hizmet etmesi için tüm girişim ve etkinliklerde bulunan,

  • Yarışma kültürünü değil dayanışma kültürünü barındıran ve yayan,

  • Emekten ve halktan yana olan; eşit, özgür, demokratik ve barışçıl bir dünya için söz söyleyen,

  • Anti-emperyalist, ırkçılığın ve gericiliğin karşısında,

  • Gücünü üyelerinden ve bilimsel çalışmalardan alan,

  • Mesleki ve toplumsal anlamda TMMOB’ye bağlı odalarla birlikte hareket eden,

  • TMMOB’nin demokratik ve özgürlükçü çizgisinden ayrılmayan

bir Öğrenci Komisyonu olmayı hedefliyoruz.

Düşüncelerimiz ile harekete geçmemiz gerekliliğinin farkındaydık. Bu nedenle BMO’nun olduğu her yerde, her etkinlikte BMO-Genç olarak bulunuyorduk. BMO’nun kurulması sürecinde EMO ve TMMOB genel kurulu gibi bulunmamız gereken her yerde bulunuyor, çalışmalara destek veriyorduk. EMO-Genç meclis çalışmalarında gelecekteki meslektaşlarımızla bir araya gelerek konu hakkında bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yakalıyorduk.

BMO ve BMO-Genç’in kurulmasının ardından geçen süre içerisinde Türkiye’deki birçok üniversiteyi ziyaret ettik. Bu üniversitelerde bulunan arkadaşlarımıza odayı ve genç komisyonu tanıtma, fikir alışverişinde bulunarak kararlı adımlarla daha ileriye gitme fırsatı bulduk.

BİLMÖK, Akademik Bilişim gibi etkinlikler ve çeşitli üniversitelerde düzenlenen bilişim günlerinde arkadaşlarımızla tanışmak için hazır bekliyorduk.

Katıldığımız, katılacağımız ve düzenleyeceğimiz etkinlikleri takip etmek isteyen arkadaşlarımız, bimo.org.tr, BMO ve BMO-Genç sosyal medya sayfalarından ayrıntılı bilgilere ulabilirler.

Öğrenci arkadaşlarımız için en net cevap vermemiz gereken soru, “Neden BMO-Genç’li olmalıyım? ” sorusudur. Öncelikle BMO-Genç olmanız için sebepleri bölümlere ayırmaya çalışalım.

BMO-Genç üyesi olmak için sizden herhangi bir ücret, aidat vs. talep edilmemektedir. Eğer Ankara’da bulunan merkezimize başvuruyorsanız; bir adet fotoğraf, bir adet nüfus cüzdanı fotokopisi, bir adet öğrenci belgesi veya öğrenci kimlik fotokopiniz ile gelmeniz yeterli olacaktır. Yalnız İstanbul, Bursa ve İzmir’de bulunan temsilciliklerimize gelirken iki adet fotoğraf getirmeniz gerekmektedir. Belgeleri tamamlamak ve üye olmak için üniversitenizde bulunan BMO-Genç arkadaşlardan yardım alabilirsiniz.

Mesleki açıdan bakıldığında bilgisayar mühendislerinin bir arada olduğu, birbirleri ile irtibata geçebildiği, eğitimlerin düzenlendiği bir ortamın mesleki bilgi birikimi olarak size neler katabileceğini düşünmeniz yeterli olacaktır. Aday mühendis olduğumuz alanlarda, bir fikrin sorunlar karşısında bize ne kadar yardımcı olabileceği gerçeğinin farkında olmalıyız.

Aslında bizlerin BMO-Genç olmasında ve sizleri buraya davet etmemizdeki asıl amaç manevi duygular. Çünkü unutmamamız gereken çok önemli bir konu var. Dünyanın her yerinde insanlar birbirine destek olurlar. Asıl mesele ilk hareketin ortaya çıkmasıdır. BMO kapsamındaki mesleklerin ve bu mesleklere aday öğrencilerin, toplumların haklarını savunmaktan, onlara daha iyi bir gelecek vermekten bahsedildiğinde hepimiz bir şeyler söyleriz. Artık bir şeyler söylemekten daha ileri noktalara gelme zamanı. Biz BMO-Genç olarak, BMO’nun kuruluşundaki hedeflere ulaşılabilmesi için hep birlikte yoğun bir emek harcamamız gerektiğini biliyoruz. BMO’yu ve BMO-Genç’i mesleki ve toplumsal konularda söz söyleyen, politikalar üreten ve sorunlar için çözüm geliştiren bir oda ve öğrenci komisyonu yapmak bizlerin en önemli sorumluluklarındandır.BMO-Genç olarak bu hedefleri gerçekleştirmek için  üstlendiğimiz sorumluluğun bilincindeyiz. Üniversite öğrenimindeki eksikliklere ve sıkıntılara, mesleki yaşantımızda karşılaşacağımız sorunlara ve toplumsal olaylara karşı birlikte yanıt üretebilmek için Bilgisayar Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu’nda buluşuyoruz. Sizi aramızda görmek istiyoruz. Çünkü hepimiz bu dünyanın, bu ülkenin insanları, bugünün öğrencileri, gençleri, yarının mühendisleriyiz. Öğrenciler için, mesleğimiz için, toplum için, iyi olabilecek her şey için mücadele etmek istiyorsanız, sizleri bekliyoruz.